Lekárska izba SVLS vo Zvolene – ako sme sa mali?

Dňa 21. júna 2018  sa uskutočnila ďalšia Lekárska izba SVLS vo Zvolene a zúčastnili sa na nej aj všeobecní  lekári z okresov Detva, Lučenec, Poltár, Krupina, B. Štiavnica, Žiar nad Hronom, dokonca aj Ružomberok. Viedli ju členovia SVLS Henrich Hazucha a Monika Palušková. Napriek pestrému zloženiu lekárov z viacerých regiónov sa ukázalo, že problémy, ktorými  máme, sú podobné.

Vysvetlili sme si, ako postupovať v zmysle zákona pri rôznych situáciách v teréne (vyberanie poplatkov, prehliadky mŕtvych, texty zmlúv v APS, úhrady za službu v APS). Prešli sme si niektoré časti zákonov a vysvetlili sme si, čo chráni všeobecného lekára.

Zažili sme aj situáciu, kde prevádzkovateľ APS, ktorý súťaž na prevádzkovanie APS od 1.7.2018 vyhral, do konania Lekárskej izby SVLS nenašiel spoločnú reč s viacerými lekármi. V posledných týždňoch medzi nimi dochádzalo k nevraživosti a nedorozumeniam, ktoré vyústili do odmietania služieb APS niektorými lekármi. A práve na Lekárskej izbe SVLS sa obe strany stretli. Ako je to typické pre prostredie Lekárskej izby SVLS, kde je voľná diskusia, kde sú iba všeobecní lekári, ktorí majú rovnaké problémy a kde hľadajú spoločné riešenia, našli sme spôsob, ako veci vyriešiť k spokojnosti oboch strán. S pomocou ostatných všeobecných lekárov si obe strany dohodli postup, ktorý by mohol vyhovovať obom stranám.

Hovorili sme aj o Aliancii všeobecných lekárov Slovenska a jej aktivitách – v čom sa líši od ostatných lekárskych organizácií, prečo sa venuje výlučne všeobecným lekárom, prečo existuje v rámci odbornej spoločnosti, aké sú výhody takéhoto spojenia, čo robí inak a prečo. Veľa sme diskutovali, vymieňali si skúsenosti, radili si.

Najdôležitejšie bolo, že všeobecní lekári odchádzali z Lekárskej izby SVLS s energiou a chuťou riešiť veci vo svojich regiónoch. Dostali návody, ako to urobiť a ihneď sa “pustili do prace”. Dôkazom je, že lekári v Detve si dohodli pracovné stretnutie na nasledujúci týždeň s organizátorom zvolenskej APS a nie je vylúčené, že všeobecní lekári budú komunikovaťs lekármi v Lučenci.

Bolo nám spolu dobre a vyriešili sme viacero regionálnych problémov. Atmosféra pri kávičke bola vynikajúca, uvoľnená a bez formalít.

Autor: Henrich Hazucha

Foto: archív H. Hazuchu, Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)