Povinnosť zamestnávateľa hlásiť RÚVZ-u pracovníkov kategórie 2 za rok 2018

Milí všeobecní lekári,

pribudla nám ďalšia povinnosť, ktorou je hlásenie RÚVZ-u (regionálny úrad verejného zdravotníctva) týkajúca sa našich zamestnancov.

Na základe paragrafu 30,  odst. 1, písm. k) zákona č. 355/2007 Z.z. v znení neskorších predpisov má zamestnávateľ (teda fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá zamestnáva zamestnancov) povinnosť do 15.1. 2018 elektronicky nahlásiť príslušnému RÚVZ-u údaje týkajúce sa zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do kategórie 2, a to za rok 2018. V našom prípade ide o lekára, zdravotnú sestru, upratovačku (ak je Vašim zamestnancom), ekonómku (ak je Vašim zamestnancom).

Hlavne za nič neplaťte – už sa objavili “podnikavci”, ktorí chcú z lekárov vytiahnuť peniaze za “vypracovanie” tohto oznámenia!

Právne súvislosti: § 30 ods. 1 písm. k) zákon č. 355/2007 Z.z.  v znení neskorších predpisov

Povinnosti pri ochrane zdravia pri práci

Oznámiť každoročne do 15. januára v elektronickej podobe príslušnému orgánu verejného zdravotníctva údaje týkajúce sa zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do druhej kategórie v rozsahu podľa odseku 3 k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka; údaje poskytne zamestnávateľ aj zástupcom zamestnancov.

Ods. 3: Oznámenie podľa odseku 1 písm. k) obsahuje údaje

a) názov pracoviska,

b) názov profesií s uvedením faktorov práce a pracovného prostredia, ktorým sú zamestnanci vystavení,

c) počet zamestnancov pracoviska.

Tieto údaje bude treba zaslať elektronicky, na tlačive, ktoré pripravuje Úrad verejného zdravotníctva SR. K dnešnému dňu však toto elektronické tlačivo ešte nie je sprístupnené. Budeme uverejnené na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR. Keď bude k dispozícii, rozošleme vám informáciu.

Podľa mojich informácii vyplnenie tlačiva je úplne jednoduché a zvládne to každý kolega, netreba sa toho obávať. Vyplnenie tlačiva urobíte podľa záznamov,  ktoré máte vypracované na základe „dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou“, kde máte uvedený ku každej profesii faktor práce a pracovného prostredia a ich kategóriu a aj zdravotnú spôsobilosť podľa osobitných predpisov.

Uvedieme príklad u mojej zdravotnej sestry v ambulancii:

Chemické faktory – kategória 2, profesionálne kožné ochorenia – kategória 2, profesionálne alergické ochorenia dýchacích ciest, očných spojoviek – kategória 2, biologické faktory – kategória 2, fyzická záťaž – kategória 2, psychická a senzorická záťaž – kategória 2. Zdravotná spôsobilosť podľa osobitných predpisov: práca zo zobrazovacími jednotkami  (len v prípade, ak pracuje viac ako 4 hodiny denne).

Všetky potrebné informácie nájdete tu: http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3606:elektronicke-oznamovanie-kategorie-prace-2&catid=153:pracovna-zdravotna-sluba&Itemid=122

 

Autor: MUDr. Marta Ľuptáková, PhD. , všeobecná lekárka, Martin

Foto: archív autorky, TASR