Koronavírus sa môže prenášať kontaminovanou riečnou vodou

Vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 sa môže prenášať fekáliami kontaminovanou riečnou vodou. Možné riziko predstavuje najmä únik splaškov do otvorených sladkovodných sietí.

Dobrou správou však je, že tím vedcov zložený z odborníkov na kvalitu vody, epidemiológiu, geologicko-geografický prieskum Zeme a modelovanie, už vyvinul rýchlu a jednoduchú metódu hodnotenia tohto rizika.

Uzatvoriť všetky cesty

Nová štúdia publikovaná v časopise Environmental Science and Technology – Water identifikuje relatívne riziko prenosu vírusu SARS-CoV-2 únikom do kanalizácie. Pre výpočet potenciálnej účinnosti vírusovej záťaže autori skúmali údaje z 39 krajín sveta.

Pri hodnotení použili všeobecné informácie o životnom prostredí, o miere infekcie obyvateľstva, ako aj o spotrebe vody. Sú presvedčení, že štúdia by mohla byť impulzom pri identifikácii nových spôsobov, ako zabrániť šíreniu vírusov.

Jamie Shutler, hlavný autor z Univerzity v Exeteri na margo významu výskumu uviedol, že „je dôležité identifikovať a prerušiť všetky životaschopné prenosové cesty, ak chceme zastaviť akékoľvek ďalšie ohniská nákazy“.

Koronavírusy tam prežívajú

Aerosolové čiastočky vo vzduchu sú doteraz vnímané ako hlavný spôsob prenosu koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, ale vedeckej obci je jasné, že pravdepodobne existujú aj iné formy.

Už predchádzajúce štúdie preukázali, že vírusové patogény SARS-CoV-2 sa dajú nájsť aj v odpadovej vode, a to dokonca v koncentráciách zodpovedajúcich miere infekcie populácie.

Čítajte viac : https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/sars-cov-2-sa-moze-prenasat-kontaminovanou-vodou-slovenski-vedci-uz-testuju-riesenie/

Autor: Petra Lániková

Zdroj: webnoviny.sk

Foto: fotolia.com