Gastrolístky by už nemali byť papierové, žiadajú podnikatelia

Zväz obchodu Slovenskej republiky (ZO SR) by chcel nahradiť papierové stravné lístky elektronickými. O návrhu už podľa viceprezidenta zväzu Pavla Konštiaka rokoval s Konfederáciou odborových zväzov SR aj so Zväzom hotelov a reštaurácií SR a sú v tejto veci naladení rovnako.

“Vedeli sme, že zrušenie gastrolístkov a poskytovanie peňazí zamestnancom nám neprejde, takže to ani nepresadzujeme. Sme za elektronizáciu,” opísal Konštiak.

Momentálne sa o takomto zámere podľa jeho slov rokuje v rámci Republikovej únie zamestnávateľov a pripravuje sa jeho legislatívny návrh. Podľa Konštiaka ho chcú predložiť predstavenstvu tripartity, ktoré by ho následne zaradilo do programu rokovania.

Obchodníci majú totiž podľa Konštiaka s papierovými gastrolístkami priveľa administratívnej práce, keďže stravný lístok od každej firmy má ešte viacero nominálnych hodnôt. Okrem toho by elektronizácia mohla gastrolístky zlacniť a nemuseli by sa za ne platiť také vysoké provízie.

Rezort práce reagoval s tým, že minister Ján Richter (Smer-SD) už viackrát avizoval, že je pripravený diskutovať na tému gastrolístkov so sociálnymi partnermi. “V prvom rade je však na zástupcoch zamestnávateľov a odborárov, aby sa dohodli na prípadných potrebných legislatívnych úpravách. Potom je priestor na diskusiu aj na pôde tripartity,” uviedli z tlačového odboru ministerstva.

Rezort zároveň pripomenul, že elektronické gastrolístky už sú súčasťou trhu so stravnými poukážkami a zamestnávatelia tak majú na výber medzi papierovými a elektronickými gastrolístkami. “K ich častejšiemu využívaniu by mohla prispieť širšia osveta medzi zamestnávateľmi aj o tejto forme poskytovania príspevku na stravovanie,” konštatuje. Samotné ministerstvo práce napríklad vďaka lepším ponúkaným obchodným podmienkam a ďalším výhodám vysúťažilo elektronickú alternatívu poukážok už pred troma rokmi pre celý rezort s takmer nulovou maržou.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com