SVLS: Polícia obťažuje všeobecných lekárov počas ordinačných hodín

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zrušil verejné obstarávanie organizátorov prehliadok mŕtvych. Dôvodom mal byť nedostatočný záujem organizátorov zabezpečiť prehliadky v piatich z ôsmych samosprávnych krajov.

Ako uviedol riaditeľ SLaPA ÚDZS Michal Palkovič na Kongrese SVLS 2018 v Šamoríne, ÚDZS vyhlásil nové verejné obstarávanie. To, že všeobecní lekári sú obťažovaní v ordinačných hodinách políciou a nestále vystavení nátlaku, aby vykonali prehliadku mŕtveho v rozpore so zákonom, je pre Spoločnosť všeobecných lekárov (SVLS) neakceptovateľné. Michal Palkovič označil takéto konanie polície za ojedinelé.

“Zodvihnite, prosím, ruky tí, ktorých polícia obťažovala v poslednom období počas ordinačných hodín, aby ste vykonali prehliadku mŕtveho mimo rozpisu ÚDZS,” položila publiku v diskusii otázku Monika Palušková, prezidentka SVLS. Zodvihli sa stovky rúk v sále, ako je zdokumentované na fotografii.

“Vidíte, nie sú to ojedinelé prípady, pán riaditeľ,” uviedla Monika Palušková. “Ide o stovky prípadov mesačne. Znovu zdôrazňujeme – všeobecný lekár nesmie opustiť ambulanciu ani APS/LSPP kvôli prehliadke mŕtveho, pretože tak poruší zákon. Nemôže ho k tomu prinútiť nikto – polícia, ÚDZS ani žiadny iný subjekt. Ako je možné, že sa tak vôbec deje?”

Je neuveriteľné, ako sa arogancia štátnej moci pokúša dostať všeobecných lekárov mimo zákon, čo ich trestno-právne ohrozuje. Štát a jeho inštitúcie majú dohliadať nad dodržiavaním zákona. Miesto toho ho bezostyšne porušujú. Z uvedeného dôvodu SVLS podala podnet na Generálnu prokuratúru a Prezídium policajného zboru SR.

“Pred mesiacom Generálna prokuratúra požiadala Ministerstvo zdravotníctva SR, aby vo veci konalo,”upresnila Palušková. “Dňa 24.5.2018 sa uskutočnilo stretnutie členov Výboru SVLS a predstaviteľov MZ SR, ktorých na stretnutie delegovala ministerka zdravotníctva A. Kalavská. Témou stretnutia bolo eZdravie, ktoré má neustále vysokú chybovosť a upozornenie na porušovanie zákona pri prehliadkach mŕtvych.” Ako uviedla, zúčastnili sa ho za SVLS Monika Palušková, prezidentka SVLS, Iveta Vaverková, viceprezidentka SVLS a Jana Striško Senčáková, predsedníčka Sekcie SVLS pre financie a legislatívu. Za MZ SR boli prítomní generálny riaditeľ Sekcie zdravia Miroslav Bdžoch, generálny riaditeľ Sekcie stratégie a programov Peter Salon a riaditeľ Odboru riadenia programov Peter Kažík. “Napriek tomu, že od rokovania uplynul mesiac, MZ SR vo veci stále nekoná,” upozornila Palušková. “Budúci týždeň to budeme oficiálne riešiť. Všeobecní lekári si musia pomôcť sami, neexistuje žiadny záujem inštitúcií o ich problémy.”

Palušková položila na Kongrese SVLS 2018 Michalovi Palkovičovi priamu otázku: “Čo mieni robiť ÚDZS, keď bude aj toto verejné obstarávanie neúspešné? Od 1.7.2018 musí ÚDZS zabezpečiť prehliadky profesionálmi, prípadne dobrovoľníkmi. Čo urobí ÚDZS?” Všeobecní lekári sa odpovede od predstaviteľa ÚDZS nedočkali …

“Je evidentné, že je čas konať,” uviedla Palušková. “Pokiaľ si všeobecní lekári nebudú sami chrániť svoju bezpečnosť a právo na pokojnú prácu, od nikoho sa nedočkajú podpory. Nikdy. To, že žiadame iba dodržiavanie zákonov tejto krajiny, mnohých znervózňuje. Kedysi sme iba sklonili hlavu a bez slova sa podriadili. Ale všeobecní lekári sa za posledných päť rokov zásadne zmenili – sami sa vzdelávame, vybojovali sme si ďalšie kompetencie a platby za našu prácu budú aj tento rok podstatne vyššie. Preto, že konáme sami a preto, že spoločne sme naozaj silní. A vo svojich aktivitách pokračujeme. Určite nikto z nás nezostane so svojimi problémami sám …” uzavrela Palušková.

Autor: poly

Foto: Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)