SVLS/AVLS: Trváme na dofinancovaní zdravotníctva. Rozpočet pripravený MZ SR je časovanou bombou pre poisťovne aj občanov

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (SVLS/AVLS) trvá na svojej požiadavke na reálne dofinancovanie slovenského zdravotníctva. Napríklad zníženie vymeriavacieho základu za poistencov štátu na historicky najnižšiu úroveň je iba jednou z viacerých časovaných bômb, ktoré ohrozujú dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti v roku 2019.

Vláda SR deklaruje, že má dostatok finančných prostriedkov a chce vyrovnaný rozpočet. Zároveň však doslova prikladá pištoľ k hlave zdravotným poisťovniam, ktoré majú pre svojich poistencov zabezpečiť z verejného zdravotného poistenia dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Príkladom je neodôvodnený a kriticky nízky vymeriavací základ za poistencov štátu. A nezrovnalostí v návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019 je podstatne viac.

 

Treba jasne a otvorene povedať, že je reálne ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore, v nemocniciach či úhrady liekov a zdravotníckych pomôcok. Nehovoriac o  “mzdových balíčkoch”, kde je potrebné zabezpečiť zvýšené nároky na platy zdravotníckych pracovníkov.

 

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) pripravilo návrh rozpočtu, ktorý je nevyvážený, nekoncepčný a finančne doslova stojí na hlinených nohách. MZ SR s ním opakovane deklarovalo svoju spokojnosť, čo je nepochopiteľné.

Pochybnosti o návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2019 má aj Výbor Národnej rady SR pre zdravotníctvo, ktorý dňa 20.11.2018 prerušil jeho prerokovávanie. Dôvodom sú mimo iného aj nezrovnalosti v poistnom rozpočte. Podľa predsedu výboru Štefana Zelníka sa suma uvedená v rozpočte vo výške 5,2 miliardy eur “môže líšiť od reality”. Dodal, že takýto rozpočet pre zdravotníctvo “je nedostatočný”. Žiada informácie, aké sú reálne rozpočty v zdravotných poisťovniach.

“Stále sú tu čísla, jedni hovoria 5,2 miliardy eur, druhí päť miliárd, to sú všetko kalkulácie, ktoré sú ‘spoza okna’, preto potrebujeme vidieť rozpočet, ktorý nám predloží Všeobecná zdravotná poisťovňa,” povedal Zelník pre TASR. Jej rozpočet je už schválený.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) sa k rozpočtu zatiaľ nevyjadruje.

Rokovanie o návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo bude pokračovať 26. novembra.

 

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (SVLS/AVLS) je najväčšou a najrešpektovanejšou organizáciou, ktorá komplexne zastrešuje výhradne všeobecných lekárov pre dospelých na Slovensku. Pri rokovaniach s tretími stranami (zdravotné poisťovne, Sociálna poisťovňa) zastupuje stovky svojich členov. SVLS/AVLS vytvára a zabezpečuje právnu istotu pre všeobecných lekárov, ich ekonomickú prosperitu, moderné vzdelávanie a pravidelné stretnutia. Jej cieľom je trvalý a dynamický rozvoj všeobecného lekárstva v Slovenskej republike.

Autor: Monika Palušková
Autorka je prezidentkou Aliancie všeobecných lekárov Slovenska (SVLS/AVLS)
Foto: Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (SVLS/AVLS)