VšZP: Odbery na diferenciálnu diagnostiku COVID-19 počas chrípkovej sezóny 2020/2021

SVLS/AVLS požiadala vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s.(VšZP) o podrobnejšie informácie týkajúce sa plánovanej aktivity VšZP na odlíšenie infekcie COVID-19 od iných respiračných infekcií počas ich výskytu v chrípkovej sezóne 2020/2021. Stanovisko VšZP zaslala MUDr. Beata Havelková, MPH, podpredsedníčka Predstavenstva VšZP.

 

Dobrý deň, pani prezidentka,

na základe viacerých otázok zo strany všeobecných lekárov ohľadne diagnostiky respiračných vírusov, ktorú spustila Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. (VšZP) v pondelok 27.7.2020, by som Vás rada informovala podrobnejšie o aktivite v prospech poistencov VšZP.

V prvom kroku má VšZP dohodnuté podmienky  – aký test a ktoré laboratóriá ho budú robiť. Ster je rovnaký ako pri vyšetrení na COVID-19, teda bude sa robiť z nosa aj z úst. Diagnostiku vykonajú laboratóriá, ktoré majú zazmluvnené vyšetrenie na COVID-19 a disponujú aj metodikami na diagnostiku ostatných vírusov.

Pacientovi s respiračnými problémami (teplotou, kašľom, sťaženým dýchaním…) bude môcť indikovať vyšetrenie všeobecný lekár pre dospelých,  všeobecný lekár pre deti a dorast a vybrané špecializované, napríklad pneumologické a infektologické ambulancie. Lekár v prípade indikácie vypíše žiadanku na vyšetrenie. V každom prípade samotný odber bude spravidla realizovaný cez mobilné odberové miesta.

Presné podmienky pre lekárov v súčasnosti precizujeme aj vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie a lekári i pacienti budú včas informovaní ešte pred začiatkom chrípkovej sezóny.

 

S pozdravom

MUDr. Beata Havelková, MPH

podpredsedníčka Predstavenstva

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s.