NÚDCH zavŕšil prvú etapu budovania bunkovej jednotky

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) ukončil prvú etapu budovania nového pracoviska v rámci oddelenia laboratórnej medicíny (OLM). Ide o špecializované pracovisko bunkovej jednotky, ktoré bude slúžiť najmä pacientom s onkologickými ochoreniami. TASR o tom informovala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Nové metódy liečby onkologických ochorení stále viac využívajú schopnosti ľudského tela bojovať s chorobou cez čiastočné upravenie vlastností bielych krviniek. “Okrem výroby bunkových produktov, z ktorých bude môcť byť vyrobený ‘bunkový’ liek, bude pracovisko pokrývať celú logistiku autológnych a alogénnych štepov kostnej drene a periférnych krvotvorných buniek, iných bunkových produktov od ich výroby, transportu, spracovania, uskladnenia až po podanie pacientovi,” spresnila hovorkyňa.

Pandémia ochorenia COVID-19 ovplyvnila okrem iného aj transplantáciu krvotvorných buniek. Kým pred pandémiou sa väčšinou používali čerstvé štepy krvotvorných kmeňových buniek, v súčasnosti sa zbierajú vopred. Následne sa spracujú a zmrazujú, aby sa vylúčilo riziko, že dieťa pre ochorenie COVID-19 nemôže vstúpiť do transplantačného programu. “Táto situácia však spôsobila veľký nápor na špecializované zariadenia, ktoré bunkové produkty spracúvajú. Mať takéto špecializované pracovisko nám umožní spracovať a uskladniť štepy krvotvorných buniek a bunkových produktov,” hovorí lekár transplantačnej jednotky kostnej drene (TJKD) Tomáš Sýkora.

Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň dodal, že štepy majú životnosť len 72 hodín. “Dobudovanie nového pracoviska nám umožní štepy nielen bezpečne uskladniť do doby použitia, ale aj technologickou úpravou štepu priamo na našom pracovisku zabezpečiť bezpečnejšie transplantácie,” vysvetlil. Poďakoval zároveň Nadácii Kvapka nádeje, ktorá prostredníctvom verejnej zbierky zabezpečila realizáciu projektu v celkovej výške 312.875 eur.

“Štepy krvotvorných kmeňových buniek v súčasnosti spracovávame v spolupráci s partnerskými pracoviskami,” ozrejmil primár TJKD Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) LF UK a NÚDCH Peter Švec. Vysvetlil tiež, že nové technologické vybavenie umožní technicky spracovať veľa rôznych druhov ľudských buniek a tkanív, čo otvára nové možnosti liečby.
Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com