SVLS: Ministerský audit poplatkov pacientom vôbec nepomôže

Audit poplatkov, ktorý Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) sľubuje v septembri predstaviť verejnosti, pacientom ani ambulanciám vôbec nepomôže, hovorí Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS). Ak nie je jasne určené, ktorý výkon hradí zdravotná poisťovňa, v akej výške a aký je nárok pacienta, dovtedy nemožno stanoviť doplatok k výkonu pre pacienta. V prípade, že neexistuje kompletný katalóg zdravotníckych výkonov, ich reálne ceny a pacient ani ambulancia nevie, čoho sa pacient môže oprávnene domôcť z verejného zdravotného poistenia, akýkoľvek audit doplatkov je zbytočný.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR uviedlo, že pracuje na audite poplatkov a doplatkov v ambulanciách. Hotový by mal byť do septembra. Vyplýva to z vyjadrenia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) po rokovaní Vlády SR dňa 10.7.2024. “My ešte v priebehu tohto leta budeme dokončovať audit poplatkov a doplatkov v ambulanciách. S nejakým informatívnym materiálom sme predbežne dohodnutí s vedením ministerstva, že by sme prišli na vládu v septembri, keď sa audit poplatkov a doplatkov ukončí,” uviedla pre médiá. Nie je jasné, čo znamená informatívny materiál, pretože MZ SR sa minulý rok zaviazalo ambulanciám aj pacientom predložiť oficiálny výsledok auditu poplatkov a doplatkov.

Tri typy poplatkov v ambulanciách

“Poplatky v ambulanciách možno rozdeliť do troch skupín,” vysvetlila Monika Palušková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS). “Jedna skupina sa týka tzv. nezdravotníckych výkonov, ktoré však musí vykonať zdravotnícke zariadenie a ich výsledok potvrdzuje kompetentný lekár, napr. posudky na spôsobilosť na prácu, posudky na spôsobilosť na vedenie motorového vozidla na držanie zbraní a streliva a podobne. Výška úhrady je stanovená ambulanciou a ministerstvo zdravotníctva nemá žiadne možnosti výšku týchto poplatkov regulovať, pretože sa netýkajú poskytovania zdravotnej starostlivosti. Na tento typ poplatkov MZ SR nemá žiadny dosah.”

Ako ďalej uviedla, druhá skupina poplatkov súvisí priamo s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. “Pokiaľ ide o akýkoľvek zdravotný výkon, ktorý je súčasťou katalógu výkonov, jeho cena je dohodnutá medzi zdravotnou poisťovňou a ambulanciou prostredníctvom zmluvy. Zdravotná poisťovňa môže zaň zaplatiť iba zmluvne dohodnutú čiastku, nie vyššiu,” uviedla Monika Palušková. “Ak je však suma za výkony nižšia, ako skutočné náklady, ambulancia ich nemôže robiť pod skutočnú cenu. Je to rovnaké, ako keby ste si chceli kúpiť za jedno euro chlieb, ale chcete zaň zaplatiť iba päťdesiat centov, lebo ste sa tak rozhodli. Chlieb teda nedostanete, pretože reálne náklady na jeho výrobu a predaj sú jedno euro. Pod cenu nie je možné zaobstarať žiadny tovar ani službu, na Slovensku sa však roky tvárime, že v zdravotníctve je to inak. Nie je to pravda, a preto sme svedkami zhoršujúcej sa dostupnosti zdravotnej starostlivosti.” Ako ďalej uviedla, ambulancie majú náklady na mzdy zamestnancov, nájmy, odvody, lízingy, zdravotnícky materiál a bez katalógu výkonov s aktuálnymi cenami je úplne zbytočné akýkoľvek audit vykonávať.

Tretí typ poplatkov s katalógom výkonov súvisí ešte viac. Súčasný katalóg je už tak starý, že v ňom nie sú uvedené nielen nové ceny, ale ani nové moderné výkony. “Pokiaľ ambulancia poskytuje výkony bez ich uvedenia v katalógu výkonov, zdravotná poisťovňa pacienta ich, samozrejme, nemôže preplatiť a nie je to jej vina. Neviem si preto predstaviť, ako chce ministerstvo zdravotníctva auditovať výkon, ktorý oficiálne neexistuje, avšak vykonáva sa, a teda pacienti zaň v ambulancii platia. Ceny takýchto výkonov si určujú ambulancie a ministerstvo ich nemá ako zanalyzovať a vykonať ich audit,” povedala prezidentka SVLS.

Prečo audit poplatkov sľubovaný ministerstvom pacientom ani ambulanciám nepomôže?

Súčasné ceny výkonov sú nereálne a ministerstvo zdravotníctva nezabezpečuje reálne financovanie systému. Ministerská vyhláška je trvale predmetom upozornenia zdravotníkov a pacientov, že rozpočet pre zdravotníctvo nekryje oprávnené náklady na jeho fungovanie. Zároveň sú trvale hlboho poddimenzované platby za poistencov štátu, ktoré nepokrývajú náklady na zdravotnú starostlivosť. Nožnice medzi cenami za výkony v ambulanciách a platbami z verejného zdravotného poistenia sa stále viac otvárajú.

“Jediný spôsob, ako sa pacient dozvie, ktorý výkon koľko reálne stojí, koľko zaplatí zdravotná poisťovňa a koľko má za výkon doplatiť pacient, je zavedenie reálneho katalógu výkonov s aktuálnymi cenami a z neho vyplývajúci nárok pacienta na štandardnú zdravotnú starostlivosť, ” vysvetlila Monika Palušková. “Ako sme sa dozvedeli z médií, pretože ministerstvo zdravotníctva o tom ambulancie vôbec neinformovalo, zavedenie kompletného katalógu výkonov sa má posunúť dokonca o niekoľko rokov. Je zrejmé, že takéto nepochopiteľné rozhodnutie ministerstva ešte viac prehĺbi marazmus v slovenskom zdravotníctve. Pri jeho neexistencii hovoriť o audite poplatkov v zdravotníctve je potemkinovským zavádzaním verejnosti, pretože pre pacientov ani ambulancie vôbec nič neprinesie a nič nevyrieši,” uzavrela Monika Palušková, prezidentka SVLS.

 

Zdroj: Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

Foto: Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)