SVLS: Súčasný systém ambulantnej pohotovostnej služby je neudržateľný. Žiadame jeho zmenu

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) požiadala už minulý rok o optimalizáciu siete ambulantnej pohotovostnej služby (APS) a jej skrátenie na 20.00 hod., a to rovnako pre APS pre dospelých a APS pre deti.

APS pre deti bola upravená zákonom od 1.7.2024, APS pre dospelých bola napriek jasnej argumentácii ponechaná v pôvodnom režime. MZ SR svoj postoj, že APS pre dospelých má zostať bez zmeny, obhajovala analýzou MZ SR k prevádzke urgentov a APS. Na stretnutí s predstaviteľmi MZ SR bola predložená analýza, ktorá sa týkala rokov 2022-2023, t.j. ešte počas pandémie COVID-19. Zároveň sme v nej nenašli odpovede na efektívnosť a medicínsky zmysel APS do 22.00 hod., a to predovšetkým na miestach, kde je málo všeobecných lekárov v okrese, ktorí sa musia do vyčerpania striedať aj každý piaty deň službách a zároveň nemajú k dispozícii v službe laboratórium, RTG ani možnosť konzultácie.

SVLS je presvedčená o neudržateľnosti súčasného nastavenia APS a zároveň nemôžeme mrhať odborným a ľudským potenciálom a tiež finančnými prostriedkami na APS, kde nie je možné poskytovať medicínsky a právne bezpečnú zdravotnú starostlivosť alebo je vysoko nerentabilná, pretože pacienti ju nevyužívajú a reálne nepotrebujú.

Čo je potrebné urobiť?

SVLS preto požiadala MZ SR o spoluprácu na vypracovaní serióznej analýzy, ktorá môže byť hotová do 31.8.2024, pretože dáta sú k dispozícii už teraz.

Aké otázky musia byť analýzou zodpovedané, aby sa dalo objektívne vyhodnotiť vyťaženie APS so zameraním na jej prevádzku denne od 20.00 do 22.00 hod:

1/ Ako sú v ordinačných hodinách APS (pracovné dni 16.00 – 22.00 hod., ostatné dni 7.00 do 22.00 hod.) v jednotlivých hodinách počas dňa vyťažené jednotlivé body APS v SR?

2/ Ako sú v čase od 20.00 – 22.00 hod. (bez ohľadu na deň v týždni) vyťažené jednotlivé body APS v SR?

3/ Aké diagnózy boli vykázané v čase od 20.00 – 22.00 hod. (bez ohľadu na deň v týždni) v jednotlivých bodoch APS v SR?

4/ Koľko lekárov reálne poskytuje zdravotnú starostlivosť v jednotlivých bodoch APS v SR (pevný bod APS a počet lekárov) v službách?

5/ Koľko pevných bodov APS má k dispozícii v mieste výkonu laboratórne vyšetrenie indikované vyšetrujúcim lekárom APS a pomocné vyšetrenia (USG a RTG)?

6/ Koľko pevných APS má k dispozícii v mieste výkonu lekáreň otvorenú do 22.00 hod.?

7/ Aké sú dáta v aktuálnom časovom období, ktoré odzrkadľujú reálny stav v teréne, napr. od 7/2023 do 6/2024 vrátane?

 

Aké dáta sú nevyhnutné k reálnemu posúdeniu APS pre dospelých na Slovensku?

1/ Zásadnou požiadavkou je analyzovať aktuálne dáta, optimálne od 7/2023 do 6/2024.

2/ Zásadnou požiadavkou je analýza dát prevádzky všetkých bodov APS v čase od 20.00 do 22. hod. (počet pacientov, diagnózy) v sledovanom časovom období.

3/ Zásadnou požiadavkou je v analýze uviesť, ktorý z bodov APS ne/disponuje možnosťou laboratórneho vyšetrenia a pomocných vyšetrení (USG, RTG) a lekární, jeho prevádzka je medicínsky úplne zbytočná. Naopak, APS s preukázateľne vyšším počtom pacientov bude mať následne nastavenú prevádzku tak, aby bola efektívna a funkčná – predpokladaný počet APS v tomto režime je predbežne iba 2 APS.

4/ V analýze je potrebné vziať do úvahy fakt, že priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých je 57 rokov, pričom 40% z nich je starších ako 62 rokov. (UDZS, 2024).

Táto skutočnosť je alarmujúca a znamená, že všeobecných lekárov pre dospelých je potrebné mimo ordinačných hodín ich ambulancií odľahčiť a skrátiť čas prevádzky na APS denne do 20.00 hod.  Zároveň je nevyhnutné posúdiť, či existencia aktuálne existujúcich pevných bodov APS má medicínske, vecné a finančné opodstatnenie a či nie je namiesto preukázateľnej neefektivity a mrhania vzácnym odborným potenciálom optimalizovať fungovanie iných, vyťažených pevných bodov APS.

Názory na optimalizáciu prevádzky APS si môžete porovnať ( M.Palušková – SVLS/AVLS, M. Šóth – ASL SR/Zdravita, E. Janeková – HO MZ SR pre VLD) v relácii RTVS Téma – link tu (od 13:00 minúty): https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/20116/475196

 

MUDr. Monika Palušková, PhD., MPH, MBA, LL.M.

prezidentka

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (AVLS)