SVLS: Historicky prvý certifikovaný kurz POCUS na Slovensku absolvovali prví všeobecní lekári

Historicky prvý certifikovaný kurz POCUS Slovakia (Point-of-Care-Ultrasound) organizovaný najväčšou odbornou spoločnosťou v Slovenskej republike Spoločnosťou všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) absolvovali prví všeobecní lekári a sú pripravení na špičkovej odbornej úrovni poskytovať novú službu svojim pacientom – poistencom všetkých zdravotných poisťovní.

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) presadila pre všetkých všeobecných lekárov na Slovensku, ktorí chcú pomáhať svojím pacientom novými výkonmi v ambulanciách, úplne nový, moderný a v zahraničí vysoko oceňovaný výkon POCUS. Ide o ďalší výsledok niekoľkoročnej systematickej a odbornej práce SVLS v rozvoji všeobecného lekárstva na Slovensku a v prospech našich pacientov. Výrazne sa tak urýchli diagnostika a liečba vybraných ochorení priamo v ambulancii “na jednom mieste”. POCUS NENAHRÁDZA ultrasonografické vyšetrenie vykonané rádiológom – jeho úlohou je vykonať rýchlu identifikáciu príčiny problému pacienta priamo v ambulancii alebo v domácom prostredí pacienta vrátane DSS a bez odkladu stanoviť ďalší postup.

V dňoch 14.9.- 15.9.2024 absolvovalo v Lučivnej prvý intenzívny Základný certifikovaný kurz POCUS Slovakia, ktorého odborným garantom a organizátorom je SVLS, prvých 19 frekventantov.

Ďalší kurz sa uskutoční už o mesiac v októbri 2024 – o presnom termíne a mieste budeme informovať v nasledujúcich dňoch. Súčasne sa otvorí aj registrácia na kurz.

Charakteristika Základného certifikovaného kurzu POCUS Slovakia v gescii SVLS

Ide o odborne špičkový, workshopový a dva dni trvajúci intenzívny certifikovaný kurz POCUS Slovakia (12 kreditov) pre presne stanovený počet účastníkov s individuálnym lektoringom. Originálny odborný program spája teóriu a workshopy vo vynikajúcej symbióze a je zameraný na praktické zručnosti a využitie POCUS pod dohľadom skúsených odborníkov. 

Odborný garant: Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

Lektori kurzu: rádiológovia, anestéziológovia a urgentológovia, angiológovia, všeobecní lekári, internisti, gastroenterológovia a urológovia.

Počet kreditov: 12 kreditov CME

Intenzívne workshopové individuálne vzdelávanie v POCUS vyšetrení orgánových systémov: hrudník (pľúca, srdce), brucho, cievny systém končatín.

POZOR – zameranie kurzu POCUS všeobecný lekár NIE JE rádiológ ani “intenzivista “- nevykonáva “klasické” USG vyšetrenie, napr. brucha, ktoré je doménou rádiológa alebo gastroenterológa, preto nepotrebuje “kurzy ultrasonografie”, ktoré sú určené pre iné odbornosti a pre všeobecného lekára sú úplne zbytočné. POCUS kurz pre intenzivistov tiež nie je vhodný pre všeobecného lekára – zameranie takéhoto kurzu je určené pre kolegov pracujúcich v oblasti urgentnej medicíny, nie pre bežnú ambulantnú prax.

POZOR – individuálny obsah kurzu POCUS kurz POCUS pre všeobecného lekára a jeho pacientov je prínosný iba v prípade, že má 12 hodín a viac intenzívneho vzdelávania. Iba tak je možné dostatočne vysvetliť a INDIVIDUÁLNE precvičiť v základnom kurze vyšetrované orgánové systémy POCUS vrátane hrudníka so špeciálnym zameraním na pľúca, brucho aj končatiny.

 

Aký je rozdiel medzi USG POCUS a klasickou USG vykonávanou rádiológom?

Point-of-Care-Ultrasound (POCUS) je osobitný typ neinvazívneho prístrojového vyšetrenia, ktorý lekár vykonáva na to určenou špeciálne prispôsobenou ultrasonografickou sondou. Sondu prikladá lekár na povrch tela podobne ako pri ultrasonografickom vyšetrení, ktoré poznáme ako pacienti už niekoľko desaťročí. POCUS však NENAHRÁDZA ultrasonografické vyšetrenie vykonané rádiológom – jeho úlohou je vykonať rýchlu identifikáciu príčiny problému pacienta priamo v ambulancii alebo v domácom prostredí pacienta vrátane DSS a bez odkladu stanoviť ďalší postup.

Neoceniteľnou výhodou je, že prístroj je prenosný a možno s ním mobilne pracovať v ambulancii aj v domácom prostredí pacienta, v ústavoch sociálnej starostlivosti či prakticky kdekoľvek, kde je potrebné sa rýchlo a správne odborne rozhodnúť.

Toto vyšetrenie je určené predovšetkým na rýchle orientačné vyšetrenie pri akútnych alebo náhle vzniknutých zmenách zdravotného stavu, ako sú napr. trombóza žíl dolných končatín, poruchy dýchania či bolesti brucha. Ide o stavy, kde je potrebná rýchla diferenciálna diagnostika priamo v ambulancii všeobecného lekára alebo pri lôžku pacienta, napr. u imobilných pacientov alebo ústavoch sociálnej starostlivosti. Výsledok vyšetrenia je podkladom k rozhodnutiu, či pacienta poslať bez odkladu na ďalšie vyšetrenie alebo diagnostiku dokončiť v ambulancii a začať liečbu.

Ďalší kurz sa uskutoční už o mesiac v októbri 2024 – o presnom termíne a mieste budeme informovať v nasledujúcich dňoch. Súčasne sa otvorí aj registrácia na kurz.

Na všetkých sa už veľmi tešíme.

MUDr. Monika Palušková, PhD., MPH, MBA, LL.M., prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

MUDr. Xénia Wᴕstmann, MPH, predsedníčka Sekcie Point-of-Care-Ultrasound (POCUS) v SVLS