SVLS na WONCA Europe: Slovenským všeobecným lekárom prinesieme ďalšie novinky

Zástupcovia Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) sa každoročne zúčastňujú najväčšieho podujatia všeobecných lekárov v Európe – konferencie Wonca Europe. Tento týždeň sa WONCA Europe konala v írskom Dubline (25.9.-28.9.2024) a jej témou bola Meniaca sa povaha všeobecného lekárstva- kultivovanie budúcnosti. Úlohou delegátov SVLS ako najväčšej odbornej spoločnosti na Slovensku na medzinárodných konferenciách je budovanie dobrých vzťahov s našimi partnermi v zahraničí a zároveň vymieňanie si skúseností z ambulantnej praxe všeobecných lekárov v Európe. 

Tento rok bola hostiteľom írska Spoločnosť všeobecných lekárov – Irish College of GPs . Miestom konania bolo architektonicky veľmi zaujímavé kongresové centrum – The  Convention centre Dublin v Dubline. Kvalita konferencie bola ako už tradične na vysokej úrovni. Zúčastnilo sa jej 2443 lekárov, 90 vystavovateľov a bolo odprezentovaných 1375 abstraktov vo forme prezentácií, workshopov a posterov.  Atmosféra bola skvelá a priateľská, čo je naisto ovplyvnené faktom, že konferencie WONCA sú vždy stretnutím nadšených všeobecných lekárov nielen z Európy, ale aj z iných krajín sveta. Pre mňa osobne je to v poradí už tretia konferencia WONCA a čoraz viac som presvedčená o tom, že byť členom WONCY má význam pre organizácie aj pre jednotlivcov. Na jednej strane sú konferencie sprevádzané pocitom príjemnej pohody, spolupatričnosti, priateľstva v komunite, na druhej strane majú konferencie vysoké pracovné  tempo. WONCA ponúka pre záujemcov širokú škálu pracovných a záujmových skupín a suborganizácií.  Jednoducho je málo pravdepodobné, že by sa niekto v niečom nenašiel a nič ho nezaujalo. Profesný, záujmový, organizačný, medicínsky a líderský záber WONCA je obrovský.

Ako vidia prínos účasti na WONCA EUROPE zástupcovia SVLS?

MUDr. Xénia Wöstmann, MPH, vedecká sekretárka SVLS, predsedníčka Sekcie pre zahraničie SVLS

“Pre mňa bola tohtoročná  WONCA  konferencia v Dubline naozaj výnimočnou udalosťou, pretože delegácia SVLS sa jej zúčastnila ako nový pridružený člen svetovej WONCA WORLD v regióne. Tento okamih je novým a významným krokom v emancipácii slovenského všeobecného lekárstva v Európe a vo svete, o ktorú sme sa v záujme rozvoja nášho odboru usilovali niekoľko rokov. Naše úsilie bolo korunované úspechom, čo nám umožní prinášať na Slovensko novinky a nové impulzy pre našu prácu. 

Veľmi ma zaujala téma umelej inteligencie AI (arteficial inteligence) napriek tomu, že nie som technický typ. Na konferencii jej bol venovaný skutočne veľký priestor. Dokonca téma AI v ambulanciách všeobecných lekárov bola jednou z piatich kľúčových prednášok konferencie. Je zrejmé, že s vplyvom AI musia nielen všeobecné ambulancie počítať a vážne sa touto témou zaoberať. AI má totiž nie len svoje výhody ale aj úskalia.

Osobitne musím spomenúť moju účasť na workshope pracovnej skupiny európskych všeobecných lekárov WONCA pod názvom Working Group on policy advocacy. Cieľom pracovnej skupiny je podpora postavenia všeobecných lekárov v Európe a ochrana ich odborných, profesijných aj ekonomických záujmov. Sympatický bol ich slogan, že “v tento pracovnej skupine sa nesťažuje, ale pracuje sa na riešeniach pre všeobecných lekárov”.”

MUDr. Lenka Szwanczar Tomková, MBA, predsedníčka Sekcie pre vidiecku medicínu SVLS

“Takmer polovica ambulancií na Slovensku je na vidieku, a preto som bola plná očakávaní, čo je nové vo všeobecnom lekárstve v Európe v tejto oblasti. Bola som na Wonca konferencii po prvýkrát a som rada, že to bolo práve v Dubline. V Írsku má Irish College of GPs a s ňou aj írski všeobecní lekári výrazne postavenie v rámci systému poskytovania zdravotnej starostlivosti. Prešli si dlhoročným procesom vyjednávania, prípravy, dofinancovania, ktorého výsledkom je vynikajúco nastavené vzdelávanie všeobecných lekárov, ale aj špeciálne curriculum pre vidieckych všeobecných lekárov, ktorých je v Írsku väčšina. Množstvo workshopov a prednášok na WONCE sa venovalo práve kvalitnému vzdelávaniu a príprave nových všeobecných lekárov.

 Ďalšou témou, ktorá ma zaujala a ktorá sa veľmi intenzívne niesla celou konferenciou, bola téma správneho nastavenia a manažmentu ambulancie všeobecného lekára, potreba prevencie syndrómu vyhorenia, ale aj poskytovania bezpečnej zdravotnej starostlivosti o pacienta – otázka vedúceho postavenia lekára v rámci ambulancie ako firmy, možností jeho pracovného zaradenia v systéme ambulancie, práca na čiastočný úväzok, možnosti vedeckej práce vo všeobecnom lekárstve, združené praxe, prípadne využívanie bálintovských skupín pre lekárov na pravidelnej báze. Mnohé z tém rozpracujeme a poskytneme nové informácie v rámci odborného vzdelávania v SVLS už v najbližšom období.” 

MUDr. Anna Repovská, MPH, členka Dozornej rady SVLS, jedna z lektorov POCUS SVLS

“Klinickým obohatením pre mňa bola prezentácia záujmovej skupiny pre gastroenterológiu v rámci WONCA týkajúca sa MASLD (metabolic associated steatotic liver disease). Prezentovaný bol algoritmus, dáta a štúdie, ktoré poukazujú na to, že u pacientov, ktorí majú síce nízke riziko fibrózy pečene pri MASLD a o ktorých sa podľa najnovších európskych trendov starajú všeobecní lekári, sa presúvajú do vysokého kardiovaskulárneho rizika a sú ohrození kardiovaskulárnymi ochoreniami, predovšetkým infarktom myokardu a náhlou cievnou mozgovou príhodou.

Na konferencii ma potešilo možnosť účasti na viacerých prezentáciách na tému POCUS, v ktorej je SVLS lídrom vo všeobecnom lekárstve. 

Tans Anouk z Begicka  odprezentovala výsledky sytematickej review  s názvom Presnosť  POCUS u dospelých s akútnou bolesťou brucha v ambulantnej starostlivosti. Ako uviedla, senzitivita a špecificita  POCUS pri  akútnych bolestiach brucha je porovnateľná so  senzitivitou a špecificitou “veľkého” ultrasonografického vyšetrenia brucha vykonaného rádiológmi, a preto má vo všeobecnej praxi veľmi vysokú pridanú hodnotu.

Prof.MUDr.Mihai Iacob z Rumunska, prezident EUVEKUSU, poukázal na potenciál v oblasti POCUS vyšetrenia prsníka.

Róbert Kiss-Kovács  z Maďarska  odprezentoval  výsledky  survey , ktorá zisťovala  využívanie POCUS   maďarskými  všeobecnými lekármi. Zdôraznil, že záujem o POCUS  je veľmi silný nie len medzi všeobecnými lekármi v Maďarsku, ale aj medzi ich pacientmi. Poukázal tiež na dôležitosť cieleného odborného vzdelávania všeobecných lekárov, tréningu  a implementačnej stratégie v oblasti POCUS.”

MUDr. Erik Hodosy, zástupca Mladých všeobecných lekárov SVLS

Erik je členom SVLS a zástupcom mladej nastupujúcej generácie všeobecných lekárov na Slovensku. Erik sa zúčastnil prekonferencie Wonca určenej mladým GP.  Konferenciu  vnímal následovne:

“V dňoch 24. a 25. septembra som sa zúčastnil predkonferencie EYFDM (mladí európski všeobecní lekári), ktorá sa konala pred Európskou WONCA konferenciou. Úvod otvorila doktorka Rochfort, riaditeľka odboru zvyšovania kvality v Spoločnosti írskych všeobecných lekárov. Poskytla cenné tipy na udržanie správnej rovnováhy medzi prácou a osobným životom („work-life balance“) a zdôraznila dôležitosť všeobecných lekárov (GPs) v zdravotnom systéme. Povedala pre mňa zaujímavý fakt – že vďaka podpore vlády sa v Írsku darí každoročne vyvzdelať 350 nových atestovaných všeobecných lekárov. Počet obyvateľov Írska je pritom veľmi podobný Slovensku.

Jednou z tém, ktorá ma zaujala, bolo využitie umelej inteligencie (AI) v ambulancii všeobecného lekára. Boli predstavené rôzne programy a nástroje (tzv. AI tools), ktoré môžu pomôcť v ambulancii. Spomenuté bolo, že každý tretí lekár v Spojenom kráľovstve už používa AI v každodennej praxi. Počas diskusie sa otvorila otázka, či AI nahradí lekára. Odpoveď prednášajúceho Dr. Giuntiho bola: „AI s vysokou pravdepodobnosťou nenahradí všeobecných lekárov, ale všeobecní lekári, ktorí AI ovládajú, určite nahradia tých, ktorí s ňou nepracujú.“

Taktiež sa rozoberala problematika demencie a starnutia populácie, právne aspekty medicínskych rozhodnutí u mentálne indisponovaných pacientov a financovanie ambulancií, ako aj postupy pre nových všeobecných lekárov pri uplatnení sa na pracovnom trhu. Írska vláda po pandémii COVID-19 pochopila dôležitosť všeobecných lekárov v zdravotnom systéme.

Poskytla ich práci primerané financovanie, právnu a odbornú pomoc. Podporili vznik rôznych organizácií a štruktúr, ktoré pomáhajú novým lekárom plynulejšie sa začleniť do pracovného procesu. Jednou z takýchto organizácií je aj „GP Match“, ktorá spája nových lekárov, ktorí majú záujem o vlastnú prax, so staršími kolegami pripravujúcimi sa na odchod do dôchodku. Táto organizácia pomáha nielen s komunikáciou, ale aj s právnou stránkou odovzdania alebo predaja praxe.

Počas predkonferencie som mal možnosť komunikovať s mladými všeobecnými lekármi z celej Európy, napríklad z Nórska, Poľska, Turecka, Anglicka, Španielska, Francúzska, Luxemburska, Portugalska a Írska. V mnohých krajinách je čoraz viac zrejmé, aká je primárna starostlivosť dôležitá a všeobecní lekári sú tam viac cenení. V mnohých krajinách sú poplatky za zdravotnú starostlivosť v primárnej sfére bežné. Napríklad v Nórsku platia pacienti pri každej návšteve všeobecného lekára poplatok 20 eur, čo vedie k tomu, že pacienti navštevujú lekára v priemere štyrikrát do roka na rozdiel od Slovenska, kde je priemerný počet takmer dvanásť návštev ročne.

Predkonferencia je skvelou príležitosťou na spoznávanie systémov iných krajín, na sociálnu interakciu s ľuďmi z celej Európy a na zlepšenie jazykových schopností. Budúci rok sa samostatné EYFDM fórum bude konať v „Grand Region“ a verím, že sa ho budem môcť zúčastniť a opäť sa stretnúť s touto úžasnou skupinou ľudí.”

MUDr. Xénia Wöstmann, MPH

vedecká sekretárka SVLS, predsedníčka Sekcie pre zahraničie SVLS