SVLS na rokovaní v Prezidentskom paláci: Konsolidačný balíček je pre mnohé ambulancie likvidačný

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) sa dňa 8.10.2024 zúčastnila pracovného rokovania zástupcov zdravotníckych organizácií s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. SVLS na rokovaní zastupovali Monika Palušková, prezidentka SVLS a Gabriela Juríková, členka Výboru SVLS.

SVLS na rokovaní ozrejmila prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu dopad konsolidačného balíčka na ambulantný sektor, osobitne na ambulancie všeobecných lekárov. Od 1.1.2025 sa na takmer všetky tovary a služby zvyšuje DPH z 20% na 23%, k čomu treba pripočítať infláciu a nekompenzované ceny energií, tovarov a služieb pre ambulancie z minulých rokov. Pre ambulancie sa výrazne zvýšia ceny za plyn, elektrinu, nájomné priestorov, IT služby, kancelárske potreby, benzín, lízingy, stravné pre zamestnancov. Samozrejme, veľmi významnou položkou sú aj platy zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov v ambulanciách.

K tomu treba pripočítať absurdnú transakčnú daň a absolútne nedostatočné platby za poistencov štátu do verejného zdravotného poistenia, čo sa odráža na nízkych platbách zdravotných poisťovní. Platba za prácu zdravotníkov v ambulanciách sa tak stane ešte viac nedostatočnou, čo logicky bude znamenať zhoršenie dostupnosti práce všeobecných lekárov pre dospelých, pediatrov aj špecialistov. Všetky ceny sa budú musieť premietnuť do platieb zdravotných poisťovní za zdravotnícke služby alebo ich budú musieť kompenzovať poplatky. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že v roku 2025 zaniknú predovšetkým vidiecke ambulancie alebo ambulancie v inak neatraktívnych oblastiach.

Na všetky uvedené skutočnosti SVLS upozornila prezidenta republiky, ktorého podpisom sa má potvrdiť účinnosť konsolidačného balíka od 1.1.2025. Ako sa P. Pellegrini vyjadril na tlačovej konferencii, chce požiadať Vládu SR, aby rokovala so zdravotníkmi o úprave konsolidačného balíka v zdravotníctve. Ak by k dohode nedošlo, zvažuje nepodpísanie časti zákona, ktorá sa týka zdravotníctva.

Pre SVLS je podstatné, že konsolidáciu neodmieta, nie však takto a s takýmto obsahom. Zdravotníci k jej nastaveniu a rokovaniam neboli vôbec prizvaní, a tak sa o jej obsahu dozvedeli až tesne pred schválením v NR SR. SVLS všetky dopady zanalyzuje a pre svojich členov pripraví inštrukcie , ako postupovať po 1.1.2025.

MUDr. Monika Palušková, PhD., MPH, MBA, LL.M.

MUDr. Gabriela Juríková

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

Aliancia všeobecných lekárov Slovenska