Slovenskí všeobecní lekári sa aktívne zúčastnili na európskom zasadaní EURACT v Budve

V týchto dňoch sa uskutočnilo v krásnom historickom prímorskom meste Budva v Čiernej Hore pravidelný EURACT Council meeting – stretnutie národných reprezentantov EURACT-u, mienkotvorných a významných učiteľov rodinného a všeobecného lekárstva z medzinárodných univerzít z celej Európy. Slovensko už niekoľkýkrát reprezentuje a zastupuje doc. MUDr. Marek Kučera, PhD., MHA, MPH, národný reprezentant EURACT-u za Slovensko a prednosta Ústavu všeobecného lekárstva na LF Univerzity Komenského v Bratislave. 

Zúčastnil sa konštruktívneho rokovania ako člen pracovnej skupiny BME (Basic Medical Education), kde sa diskutuje o aktuálnych otázkach a výzvach vo výučbe všeobecného/ rodinného lekárstva na lekárskych fakultách vo svete.

Medzi témami dominuje:

  • aké má byť curriculum vo výučbe všeobecného/rodinného lekárstva ?
  • kritické myslenie a komunikačné zručnosti medikov a ich výučba na LF.
  • umelá inteligencia v procese výučby všeobecného/rodinného lekárstva na LF.
  • včasná klinická expozícia poslucháčov lekárskych fakúlt predmetu všeobecné lekárstvo a návšteve všeobecných ambulancií.
  • a mnoho iného.

EURACT Council Meeting začal už tradične prehliadkou ambulancií a oboznámením sa s fungovaním primárnej zdravotnej starostlivosti a zdravotného systému v hosťujúcej krajine.

Na stretnutí sa doc. MUDr. Marek Kučera, PhD., MHA, MPH ako člen pracovnej skupiny POCUS (Point-of-Care-Ultrasound) oboznamuje aj s curriculom pre POCUS vzdelávanie medzi všeobecnými lekármi, ale aj medikmi.  Práve tu sa Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) stala významným priekopníkom pri zavádzaní, ale aj vzdelávaní tohto mimoriadne dôležitého a užitočného výkonu do všeobecnej ambulantnej praxe na Slovensku. Bez aktivity SVLS by výkon POCUS nebol zazmluvnený v ambulanciách všeobecných lekárov na Slovensku.  Taktiež informoval pracovnú skupinu už o existujúcom POCUS vzdelávaní pre všeobecných lekárov pod garanciou SVLS na Slovensku na úrovni CME ako aj o ďalších plánoch vzdelávania.

Uvedené informácie a skúsenosti prispejú k modernizovaniu výučby všeobecného lekárstva pre dospelých na najväčšej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

doc. MUDr. Marek Kučera, PhD., MPH, MHA

viceprezident Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS)

národný reprezentant SR v EURACT EUROPE