Vizionári: Čo možno očakávať od všeobecného lekára?

Dňa 21.10.2024 v spolupráci s televíziou Markíza ďalšia časť Vizionárov v zdravotníctve.

Kompletný záznam relácie Vizionári v zdravotníctve sa nachádza tu:

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/931736-vseobecny-lekar-vie-vdaka-modernym-pristrojom-pomoct-pacientovi-rychlo-a-bezpecne

Výkon práce všeobecného lekára sa za posledných 10 rokov významne zmenil. Lekár prvého kontaktu môže realizovať rôzne vyšetrenia dnes už priamo v ambulancii a spolu s využitím moderných technológií urobiť rýchlu a včasnú diagnostiku pacienta. Odborníci sa v diskusii VIZIONÁRI zhodli, že moderné prístrojové vybavenie v ambulancii všeobecného lekára nielen šetrí čas a finančné prostriedky, ale predovšetkým pomáha zachraňovať ľudské životy.

„Ak príde pacient s konkrétnym problémom do ambulancie, tak lekár a sestra sa o neho postarajú priamo na jednom mieste, a to je princíp moderného všeobecného lekárstva. Všeobecný lekár sa buď rozhodne, že si pacienta „ponechá“ a vie sa o neho postarať „na jednom mieste“ alebo naopak, že ide o stav, kde už vie stanoviť pracovnú diagnózu a vie ho poslať na konkrétne pracovisko bez zbytočného meškania,“ uviedla v diskusii MUDr. Monika Palušková, PhD., MPH, MBA, LL.M., prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.

Možnosti modernej diagnostiky sa stále rozširujú

Všeobecné ambulancie v súčasnosti disponujú množstvom moderných prístrojov nielen počas preventívnych prehliadok, ale aj v rôznych situáciách, keď pacient príde do ambulancie s akútnym problémom.

Vďaka novým kompetenciám sa prístroje využívajú v starostlivosti o pacientov so srdcovým zlyhávaním, pri podozrení na trombózu či srdcový infarkt, ale aj pri správnej a rýchlej diagnostike a liečbe artériovej hypertenzie, porúch výmeny tukov. Tieto prístroje sú užitočné aj pri stanovení zápalových parametrov či skrytého krvácania v stolici priamo v ambulancii. Rovnako pomáhajú všeobecným lekárom aj pri vykonávaní predoperačných vyšetrení.

„Máme moderné prístroje, ktorými vieme zrealizovať rôzne odbery, vieme sa do niekoľkých minút vyjadriť k závažným ochoreniam, vykonávame aj moderné zobrazovacie vyšetrenia, či už je to EKG, 24-hodinový tlakový Holter a podobne. Najhorúcejšou novinkou je vyšetrenie POCUS, Point-of-Care-Ultrasonound, rýchle orientačné sonografické vyšetrenie pacienta v ambulancii všeobecného lekára. Treba dodať, že POCUS slúži na rýchlu diferenciálnu diagnostiku vybraných akútnych alebo chronických ochorení a v žiadnom prípade nenahrádza sonografické vyšetrenie špecialistom.

POCUS nesmierne pomáha v tom, či je vôbec potrebné pacienta zaťažovať ďalšími vyšetreniami alebo či mu vieme pomôcť doma,“ doplnil doc. MUDr. Marek Kučera, PhD., MHA, MPH, viceprezident Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.

Prístroje môžu byť v mnohých prípadoch aj život zachraňujúce

Práve vyšetrenie POCUS zachránilo život pacientovi Ivanovi Jaškovi. Jeho všeobecný lekár Marek Kučera mu v ambulancii vykonal vyšetrenie POCUS. Pre naliehavé podozrenie na rozsiahlu trombózu bol pacient bez odkladu odoslaný na špeciálne ultrasonografické vyšetrenie k špecialistovi na centrálny príjem nemocnice, kde diagnózu potvrdili a pacienta hospitalizovali. „Mňa síce iba bolela noha, ale v zásade mi kedykoľvek hrozila smrť. Vďaka správnej diagnostike to bolo včas odhalené, za čo som pánovi doktorovi veľmi vďačný,“ uzavrel pacient Ivan Jaško.

Ako v diskusii upozornila doktorka Palušková, všeobecné lekárstvo je jediný medicínsky odbor, kde sa za 10 rokov priemerný vek lekárov znížil. „Od roku 2014 do roku 2024 všeobecní lekári takpovediac omladli o tri roky.

Všetky ostatné lekárske špecializácie majú túto tendenciu horšiu, ich vekový priemer sa zvyšuje. Intenzívne pracujeme s mladými lekármi a výsledky sa postupne dostavujú. Venujeme sa medikom aj kolegom počas prípravy na atestáciu zo všeobecného lekárstva,“ dodala.

S tým súhlasí aj docent Kučera. To, že sa možnosti diagnostiky stále rozširujú, je podľa neho potešujúca správa aj pre mladú generáciu všeobecných lekárov. „Dnes, keď medici prichádzajú na stáže do našich moderne vybavených ambulanci, sú mimoriadne prekvapení,“ uzavrel s tým, že pre študentov medicíny môžu byť moderné technológie jedným z motivátorov stať sa všeobecným lekárom.

O tom, že moderná medicína vďaka prístrojovému vybaveniu bude aj v budúcnosti napredovať míľovými krokmi, potvrdil Eduard Csiba zo spoločnosti Medi Plus Servis, ktorý vyzdvihol prístroj na meranie členovo-ramenného indexu s pulznou vlnou, ktorý už nejednému pacientovi zachránil končatinu pred amputáciou.

Mimoriadne zaujímavou je aj technológia POCT, Point-of-Care, ktorá sa využíva pri „malých laboratórnych analýzach“ priamo v ambulancii a pacient sa dočká výsledku svojho vyšetrenia prakticky na počkanie. Zjednodušene povedané ide o malé laboratórium, ktoré zo vzorky krvi rýchlo a spoľahlivo stanoví viaceré parametre, čo pomôže lekárovi rýchlo a bezpečne stanoviť a upresniť diagnózu pacienta.

Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/931736-vseobecny-lekar-vie-vdaka-modernym-pristrojom-pomoct-pacientovi-rychlo-a-bezpecne?campaignsrc=tn_clipboard