Je pravdou, že káva dehydruje či dokonca znižuje vstrebávanie vápnika z potravy? Má byť káva len nevyhnutnou horkou podporou, alebo je možné spojiť príjemné z užitočným a dopriať si zdravú šálku kávy aj počas tehotenstva?
Ktorých je 5 najčastejších mýtov o káve?
Štúdie, ktoré skúmali vplyv kofeínu na metabolizmus vápnika v ľudskom tele, nedopadli jednoznačne. Väčšina z nich však preukázala len mierne zvýšené vylučovanie vápnika močom bezprostredne po vypití šálky kávy, čo nemusí zákonite znamenať, že by ho telo nemalo dostatok.
Z tohto hľadiska sa teda opäť môžeme pozrieť na celý problém triezvo a nedostatok vápnika hľadať skôr v lepšom zložení našej každodennej výživy a zamyslieť sa skôr nad kvalitou mliečnych výrobkov (jogurty, syry, fermentované produkty) tak, aby sa bilancia vápnika opäť vyrovnala.
Konzumácia kávy a ďalších nápojov obsahujúcich kofeín je väčšinou spojená s rizikom dehydratácie, najmä kvôli diuretickému účinku kofeínu. Napríklad jedna vedecká štúdia zistila (u 12 zdravých dobrovoľníkov), že konzumácia veľkého množstva silnej kávy (zodpovedajúcej priemerne 642 mg kofeínu) vedie k zvýšenej diuréze (o 730 ml) a dehydratácii.
Avšak tento efekt nebol vôbec dokázaný pri bežnej konzumácii do 300 mg kofeínu (pre porovnanie jedno kvalitne pripravené espresso obsahuje 60 až 80 mg kofeínu).
Preto konzumácia adekvátneho množstva kávy (množstvo kofeínu pod 300 mg, čo sa rovná 4 – 5 malým espressám), neovplyvňuje diurézu a stav hydratácie v pokoji ani pri cvičení.
Konzumácia väčšieho množstva kávy takisto ani nezhoršuje stav hydratácie ani termoreguláciu v priebehu cvičenia. Samozrejme, treba myslieť na to, že kávou nenahrádzame pitný režim a pri adekvátnom príjme tekutín (ideálne čistej vody) sa nemáme čoho obávať.
Káva by určite nemala byť prvou tekutinou po prebudení, namiesto pohára čistej vody. Avšak pokojne môžeme piť kávu aj na prázdny žalúdok cez deň za predpokladu, že ide o kvalitnú a správne pripravenú kávu.
Napríklad organická káva doplnená o jednu polievkovú lyžicu (PL) kokosového oleja, lyžicu masla a škorice škorice môže byť výborným raňajkovým štartom dňa pre spaľovanie tukov a maximálny výkon mozgu.
Dôležité je aj rozoznávať vplyv kávy na lačný žalúdok u zdravého človeka a u človeka s vredovou chorobou alebo zápalom žalúdka. Kofeín totiž povzbudzuje produkciu žalúdočných štiav, a tým pripravuje tráviaci systém na trávenie potravy a aj preto je vhodné kávu konzumovať až 20 minút po hlavnom jedle.
Nie je to úplne tak. Pridanie mlieka do kávy v skutočnosti neznižuje množstvo antioxidantov v káve. Z pohľadu výživy sa však práve káva s mliekom a ešte aj s obľúbeným cukrom môže stať spúšťačom zvýšenej toxicity organizmu.
Tu sa treba zamyslieť nad príčinou a efektom, pričom vieme, že práve sladené kávy zvyšujú chuť na sladké, a práve to spôsobuje nevhodné procesy v našom tráviacom trakte.
Mlieko v tomto zmysle skôr spomaľuje vstrebávanie účinných látok z kávy do krvného obehu. Je to cítiť hlavne na spomalenom stimulačnom účinku kofeínu. Máme preto pocit, že káva s mliekom je svojimi účinkami slabšia než samotná čierna káva.
Pridanie mlieka do kávy, prípadne pitie kávy, ako kapučíno alebo latte, možno cielene využívať pre získanie lepšej fyziologickej tolerancie kávy v porovnaní s čiernou kávou.
Zmena je najmä vo vstrebávaní kofeínu, ktorý je pri čistej čiernej káve oveľa rýchlejšie dostupný pre nervovú sústavu. Mlieko nám však z obsahu antioxidantov neuberie.
Zdroj: hnonline.sk
Foto: fotolia.com