Pri akej príprave je káva najzdravšia? Najhoršie skončili tie najpopulárnejšie

Práca vydaná v magazíne European Journal of Preventive Cardiology je veľmi poctivá a obsiahla. Počas dvadsiatich rokov sledovala návyky viac ako pol milióna mužov a žien v Nórsku, týkajúce sa pitia kávy a zdravotného stavu, uvádza portál iDnes.cz.

“Naša štúdia poskytuje silný a presvedčivý dôkaz súvislosti medzi metódou prípravy kávy a infarktom a dĺžkou života,” vyhlásil pre portál Inverse Dag Thelle, jeden z autorov štúdie z Göteborgskej univerzity.

Jedna až štyri šálky denne

Výsledky skúmania jeho tímu sú pritom jasné. Najzdravším druhom kávy je filtrovaná alebo prekvapkávaná. Je dokonca zdraviu prospešná a môže podporovať dlhovekosť.

Konzumácia filtrovanej kávy súvisela s 15-percentným znížením nebezpečenstva úmrtia všeobecne, 12-percentným znížením rizika úmrtia kvôli kardiovaskulárnym chorobám u mužov a 20-percentnou redukciou nebezpečenstva úmrtia na srdcové choroby u žien v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepijú.

Rozdiel podľa autorov nie je možné vysvetliť ani vekom, rodom alebo životným štýlom. Odlišnosťou bolo podľa Thelleho len a len pitie kávy. Najlepšie na tom boli ľudia, ktorí pili jednu až štyri šálky filtrovanej kávy denne.

Espresso ani french press neprešli

Štúdia mala k dispozícii 508 747 mužov a žien vo veku od 20 do 99 rokov. Skúmala ich medzi rokmi 1985 až 2003. Okrem ich návykov ohľadom konzumácie kávy zaznamenávala aj iné aspekty ich životného štýlu, ako bolo fajčenie, fyzická aktivita, úroveň vzdelania, sledovala ich krvný tlak a hladinu cholesterolu, ktorá ovplyvňuje zdravie srdca.

Z pozorovanej skupiny zomrelo celkovo 46 341 ľudí, z toho 12 621 na srdcové choroby a 6 202 z nich na infarkt. Analýza výsledkov pritom ako najnezdravší typ odhalila nefiltrovanú, ktorá vystavuje kávu horúcej vode.

Prepadli nápoje ako silná turecká a grécka káva, espresso, cappuccino či káva z french presse. Dôvodom sú vysoké množstvá cafestolu a kahweolu, látok, ktoré sa nachádzajú ako v nápoji, tak v sedimente.

“Štúdie preukázali, že tieto látky môžu zvýšiť hladiny triglyceridov a cholesterolu LDL,” uviedla pre CNN nutričná špecialistka Lisa Drayerová. Filtrovaná káva nápoj týchto látok zbaví.

“Použitie filtra zníži riziko infarktu a predčasného úmrtia,” vysvetľuje v správe na webe Európskej kardiologickej spoločnosti Thelle.

Akokoľvek je však nefiltrovaná káva menej zdravá než filtrovaná, všeobecne podľa štúdie nie je príliš rizikovou. “Všeobecne vedci uznali, že pitie kávy nie je faktorom, ktorý by významne prispieval k predčasným úmrtiam. Jedinou vekovou skupinou, u ktorej pitie kávy skutočne zvyšovalo hladinu mortality, boli muži starší ako 60 rokov, ak bol nápoj nefiltrovaný,” zhŕňa denník New York Post.

A pripomína predchádzajúce štúdie, ktoré na kávu “sypali” chválu. S odkazom na Harvard ‘s T.H. Chan School of Public Health uvádza, že konzumenti kávy majú nižšie riziko chorôb, ako je cukrovka typu 2 alebo depresie.

Čítajte viac:Vedci prišli na to, pri akej príprave je káva najzdravšia. Najhoršie skončili tie najpopulárnejšie (hnonline.sk)

Autor: Tomáš Bratříček

Zdroj: hnonline.sk

Foto: fotolia.com