Zmrazené gastrolístky zamestnanci bojkotujú. Spisujú petíciu

Až do konca budúceho roka majú zostať stravné lístky bez zvyšovania. Firmy si zmenu pochvaľujú, odborárom a zamestnancom však príliš nevonia. Neprešli ani tri mesiace a už proti zmrazeniu sumy na obed rozbehli petíciu. Tá žiada gastrolístky opätovne odmraziť, a to najneskôr do konca tohto decembra. Podpísalo ju už vyše štyritisíc ľudí.

„Zákon hovorí, že ak stúpajú ceny jedál a nápojov, má stúpať aj stravné. Dialo sa to tak vždy, dokonca aj počas krízy v roku 2008 a 2009,“ povedal pre denník Pravda Milan Kuruc. Ten je koordinátorom projektov Energeticko-chemického odborového zväzu (ECHOZ), ktorý petíciu zastrešuje. Pristúpili k nej na základe jednohlasnej iniciatívy všetkých predsedov základných organizácií, ktoré zväz združuje, vysvetlil Kuruc. Zmrazenie na rok a pol považuje zväz za zbytočný útok a podrývanie sociálnych štandardov pre zamestnancov.

„Zamestnanci jednoducho považujú za neakceptovateľné, aby sa im v čase krízy siahalo aj na také základné štandardy, akým je príspevok na stravu,“ dodal Kuruc. Zmrazenie podľa neho podniky nepocítia, zamestnancov vrátane živnostníkov, ktorí si nebudú môcť uplatniť zvýšené náklady na stravovanie v daňových výdavkoch, však poškodí.

Len kozmetická zmena?

Ministerstvo práce, z ktorého dielne zmena zákona pochádza, však situáciu vidí inak a ustúpiť nemieni. Zmrazenie má byť odpoveďou na pandémiu a jej negatívne dosahy na zamestnávateľov. Podľa hovorkyne rezortu Veroniky Husárovej totiž nejde len o zvýšenie minimálnej hodnoty stravného lístka, ale aj o zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách. To by súčasnú ťažkú situáciu podnikov ešte skomplikovalo.

Po uplynutí doby zmrazenia navyše suma gastrolístkov bude musieť navyšovanie cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách, ku ktorému medzičasom dôjde, dobehnúť. „De facto sa teda v istom čase zvýšia aj o zmrazené obdobie,“ hovorí Husárová.

Podľa ekonóma Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža však nové opatrenie veľa vody nenamúti. Ročná inflácia pri potravinách totiž za rok neprekročí hranicu štyroch percent, pripomína. Zmrazenie pritom nebude podľa Baláža trvať tak dlho, aby hodnotu gastrolístkov výrazne znehodnotilo.

Na druhej strane však výrazne nepomôže ani zamestnávateľom. Tí by podľa Baláža privítali skôr odpojenie príplatkov za soboty a nedele od minimálnej mzdy. „To je to, čo ich najviac trápi. Je to naša uzákonená slovenská špecialita, ktorá nikde v Európe nie je,“ hovorí Baláž.

Celý článok si môžete prečítať na https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/558928-zmrazene-gastrolistky-zamestnanci-bojkotuju-spisuju-peticiu/

 

Autor: Eva Frantová

Zdroj: pravda.sk

Foto: TASR