Starostom chýbajú oficiálne informácie o počtoch pozitívne testovaných

Starostovia sú predsedami krízových štábov na území obce. Sťažujú sa, že nemajú oficiálne výsledky z celoplošného testovania.

„Oficiálne výsledky testovania nemáme. Nikto nám ich neoznámil,“ hovorí starosta liptovskej obce Dúbrava.Po dedine sa šušká, koľko ľudí bolo pozitívnych, no oficiálnou informáciou obec nedisponuje. „Nie je to spravodlivé, pretože takmer 90-percent celej roboty v príprave na testovanie bolo na hlavách nás, starostov. Myslím si preto, že informácie si zaslúžime.

Len neoficiálne

„Ako máme bojovať s pandémiou, keď ani nevieme, koľkým ľuďom vyšiel na koronavírus pozitívny test. Čo ak bývajú všetci na jednej ulici. Ako mám vedieť, či a kto potrebuje pomoc. V prvej vlne sme zabezpečovali ľuďom v karanténe nákupy potravín, liekov. Teraz nevieme nič,“ vysvetľuje Janičina.

Obce majú informácie od administratívnych pracovníkov, ktorí sú často zároveň zamestnancami obecných úradov, veliteľov odberných miest. „Ale to nemožno v žiadnom prípade považovať za oficiálnu informáciu, na základe ktorej môže obec konať, ak je to potrebné.“

Starosta Liptovského Jána bol pri testovaní osobne, dohliadal na to, či niekto niečo nepotrebuje a či všetko prebieha v poriadku. “Ale keby som tam nebol, tak by som informáciu o počte pozitívnych nemal,” hovorí Juraj Filo.Poukázal na potrebu kontroly. “Nám zoznam pozitívnych nedajú, dúfam, že ho bude mať regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý by mohol kontrolovať povinnú karanténu alebo polícia.”Ani v najväčšej liptovskomikulášskej obci, vo Važci, oficiálne výsledky nemajú. “Jednoducho ich nemáme,” povedal starosta Milan Lištiak. Ľudia sa ich dožadujú.

“Sme úplne bez informácií, ľudia hovoria, že sme neschopní, ale my naozaj nevieme, ako testovanie u nás dopadlo,” vysvetľuje Lištiak s tým, že ich len informovali o tom, že záznamy odovzdali vyššie.”Dal som aj podnet, aby sa to v budúcom kole neopakovalo. Nie je predsa možné, aby starostovia, ako šéfovia krízových štábov, nemali takúto informáciu,” dodáva Lištiak.

Čítajte viac: https://myliptov.sme.sk/c/22526705/starostom-chybaju-oficialne-informacie-o-poctoch-pozitivne-testovanych.html?ref=tit

Autor: Ľubica Stančíková

Zdroj: sme.sk

Foto: fotolia.com